Cadeaubon.nl wint M4N Boompjesprijs

Affiliate marketing effectief voor nichemarkt: Cadeaubon.nl en The Long Tail.

Ga je als affiliate voor de grote groep consumenten of voor een nichemarkt? Robin Streng van website www.cadeaubon.nl wil bij het opzetten van een concept vooral voor consumenten een interessant en kwalitatief sterk concept neerzetten. Ook al betekent dit dat de groep bezoekers kleiner is, de kwaliteit van de bezoeker moet goed zijn. Zijn website cadeaubon.nl is de winnaar van de Boompjesprijs van de maand maart. Deze prijs wordt door affiliate marketing netwerk M4N uitgereikt aan de partnersite die het beste resultaat heeft geboekt.

Over affiliate marketing

In de oude economie geldt het principe dat 20 procent van de klanten 80 procent van de ‘winst’ levert. Het advies is dan ook altijd om weinig of geen aandacht te besteden aan de overige 80 procent. Je moet namelijk op het volume je geld terug verdienen. Bijna alle marketing- en sales-activiteiten gaan dan ook uit naar producten die voor een groot publiek interessant zijn.

Het ‘Long Tail’-principe van Chris Anderson is juist gebaseerd op het tegenovergestelde: een klein publiek zorgt voor een groot marktaandeel. Voor de affiliate markt gaat M4N uit van het principe dat bezoekers met een hoge koopbereidheid juist van nichesites komen en niet van de websites met enorme bezoekersaantallen. Nichesites genereren gezamenlijk een enorme hoeveelheid kwalitatieve bezoekers. Winnaar van de boompjesprijs cadeaubon.nl is een voorbeeld van een nichesite.

Wat moeten we weten over cadeaubon.nl?

Cadeaubon.nl is opgericht in maart 2007 door Robin Streng en Jeffrey van Rossum. Samen zijn ze eigenaar van het ontwerpbedrijf Online Retail Service dat zich bezighoudt met het bedenken van creatieve e-concepten. Doel van de site cadeaubon.nl is consumenten te informeren over cadeaubonnen. Welke zijn er, waarvoor kunnen ze worden gebruikt. Het idee is onder andere geboren uit eigen ervaring. Streng losjes: “Je kent het wel, je gaat naar een verjaardag maar je hebt geen idee wat je moet kopen. Een cadeaubon biedt de uitkomst. Maar dan wel een die aansluit bij de wensen van de persoon voor wie het cadeau is bedoeld. Dan is het wel handig om te weten welke geschenkbonnen er in de markt zijn. Daarnaast kijken we bij het opzetten van een site natuurlijk altijd of er al iets vergelijkbaars bestaat en of de consument er wat aan heeft.”

“Met cadeaubon.nl willen we de keuze voor de consument makkelijker maken. De site trekt ongeveer 300 bezoekers per dag. Van dit aantal kopen circa 15 mensen een bon. Je ziet aan de aantallen dat dit echt een nicheconcept is. De markt is kleiner en het aantal bezoekers geringer. Maar kijk je naar het percentage bezoekers dat daadwerkelijk iets koopt dan wordt de waarde pas echt duidelijk. Mensen die naar de site komen, zijn gericht op zoek.”

Waarom is er gekozen voor affiliate marketing?

“De keuze voor affiliate marketing is gemaakt omdat het voor ons als kleine partij een ideale manier is om aan content te komen. Bovendien zijn we op zoek naar een manier om geld te verdienen”, lacht Streng. Immers: ‘Geen adverteerder, geen inkomsten.’

Voor de start van de site hebben Robin Streng en zijn compagnon gekeken of er een affiliate markt is voor het concept. “Als eerste kijken we of het geschikt is voor consumenten. Dat is onze eerste voorwaarde. En daarna kijken we of het commercieel aantrekkelijk is en er een affiliate markt voor bestaat. Onze tweede voorwaarde. Dus als er voor een idee geen affiliate markt is, gaat het niet door.” Streng stelt zich altijd de vraag: ‘Hoe kun je voor consumenten een interessant concept neerzetten.’

Hoe is affiliate marketing aangepakt?

Streng en zijn compagnon onderzochten eerst zelf welke bonnen er waren en wie mogelijk adverteerden. Inmiddels wordt het duo zelf ook benaderd door partijen. De verhouding ligt ongeveer op 50/50. “Omdat we streven naar een compleet aanbod werken we ook met een aantal aanbieders van wie we geen commissie ontvangen. Die zijn zo groot en interessant dat ze niet mogen ontbreken.”

De voorwaarde voor vermelding van een partij is kwaliteit. “Je moet je doel niet voorbij streven. Wij willen in de eerste plaats voor consumenten een aantrekkelijke en overzichtelijke site realiseren. Wat ons duidelijk is geworden, is dat het opbouwen van dergelijke concepten veel tijd kost. Je moet investeren in de toekomst.”

Wat is er met affiliate marketing bereikt?

“Cadeaubon is niet ons eerste concept. We hebben uit ervaring geleerd dat je het eenvoudig moet houden en innovatief moet blijven. Keep it simple! En nieuw. Met cadeaubon.nl richten we ons op een klein deel van de markt, maar die personen krijgen wel de praktische informatie waar ze naar op zoek zijn. Daarnaast moet je aanbod volledig zijn. Daarom kijken we regelmatig of er adverteerders bij zijn gekomen.”

“Wat we vinden dat nog verbeterd kan worden is de gebruiksvriendelijkheid. Affiliates moeten zelf kunnen bepalen hoe een adverteerder wordt weergegeven. Nu bepalen sommige adverteerders zelf welke standaard links worden ingezet. Een voorbeeld: je wil linken naar een kledingzaak en je hebt de mogelijkheid voor een link naar de mannen- en vrouwenkleding. Maar het kan zijn dat je wilt doorverwijzen naar kinderkleding. En dat gaat dan niet omdat je deze mogelijkheid niet wordt geboden, terwijl daar niet de doelgroep zit die je wilt bereiken.”

“Een ander aspect dat we binnen onze organisatie moeten verbeteren is om het maximale uit een idee te halen. Wij zijn een creatief bedrijf dat vele concepten in de markt zet. Hierdoor moet de aandacht worden verdeeld en is het niet altijd mogelijk het maximale rendement te halen uit de site. Dit zouden we in de toekomst graag veranderen. We streven naar optimalisatie in plaats van consolidatie.”

Wat zijn de toekomstplannen?

“We willen de site uitbouwen en meer bezoekers trekken. Kortom: nog groter worden. Hiervoor moeten we geduld hebben. We hebben een beperkt reclamebudget en moeten hier slim mee omgaan. Maar we investeren in de toekomst met als doel het aantal bezoekers op de site te verhogen naar 1.000. Als ondersteuning maken we gebruik van Adwords.”

Bron: Frankwatching 19 april 2008